Miód jest najpopularniejszym, słodkim, spożywczym  produktem wytwarzanym przez pszczoły.

Najwcześniejsze znane ślady zainteresowania człowieka pszczołami oraz końcowym  efektem ich pracy, czyli miodem mają ponad 10 tysięcy lat.

W XXI wieku produkty wytwarzane przez te pożyteczne i pracowite owady są  nadal w centrum zainteresowania i wciąż  są ważnym składnikiem wykorzystywanym m.in. w produktach leczniczych, w celach zdrowotnych- jako składnik codziennej diety, w produkcji kosmetyków  oraz innych sektorach działań człowieka.

Miód od najdawniejszych czasów ma bogatą symbolikę, najczęściej kojarzony jest z obfitością, dobrobytem, szczęściem oraz słodyczą i miłością, zdrowiem, mądrością i siłą, ale i ochroną i oczyszczeniem.

Miód ma również bogate i cenne wartości odżywcze. Zbudowany jest w 70-80% z cukrów, resztę stanowi woda. Zawiera wiele składników odżywczych jak: kwasy organiczne, proteiny, aminokwasy, witaminy: C, z gr.B, K, minerały,enzymy. Ich zawartość zależy od rodzaju miodu, czasu i miejsca jego zbioru. Przyjmuje się, że jedna łyżeczka  miodu to 15 kalorii.

Oprócz walorów smakowych, miód posiada wiele właściwości leczniczych.

Działanie miodu

  • naturalne źródło energii ze względu na wysoką zawartość fruktozy, polecany jest osobom aktywnym fizycznie, jako szybki zastrzyk energii
  • wzmacnia odporność- uważany jest za naturalny antybiotyk, jego regularne spożywanie może wspierać układ odpornościowy, pomaga zwalczać infekcje, przeziębienia; enzymy zawarte w w miodzie działają na wirusy i bakterie
  • wspiera układ oddechowy- pomaga łagodzić kaszel, dolegliwości gardła, zapalenia zatok
  • poprawia pracę serca i układu krwionośnego, pomaga obniżyć pozom złego cholesterolu LDL( np. miód gryczany)
  • dzięki obecności fenoli ma działanie przeciwutleniające, zapobiega procesom zapalnym, przy gojeniu się ran, oparzeń owrzodzeń
  • ze względu na właściwości biologiczne znajduje zastosowanie w kosmetologii i dermatologii.

Kluczowe gatunki miodu, stosowane w terapiach, to: miód rzepakowy, akacjowy, lipowy, gryczany, miód ze spadzi iglastej oraz miód manuka, pochodzący z krzewów, które rosną w Nowej Zelandii i Australii.

Nadal prowadzone są badania nad potencjalnymi właściwościami leczniczymi miodu. Z każdym mijającym rokiem jego zastosowanie w terapiach dróg oddechowych, układu pokarmowego, układu krwionośnego, układu moczowo-płciowego staje się coraz szersze.

Regularne spożywanie miodu może pomóc w ochronie przed licznymi problemami zdrowotnymi.

Do produktów miodowych oprócz miodu zalicza się także inne produkty wytwarzane przez pszczoły. Należ do nich m.in.: pyłek kwiatowy, pierzga pszczela(fermentowany pyłek kwiatowy z miodem i mleczkiem pszczelim), propolis(kit pszczeli),wosk pszczeli, mleczko pszczele. Znajdują one różne wykorzystanie przez człowieka.

Propolis 

Propolis, nazywany kitem pszczelim, to żywiczna substancja gromadzona przez pszczoły z pąków drzew. Zawiera flawonoidy, kwasy fenolowe oraz olejki eteryczne, które nadają mu działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybicze.

Badania dowodzą, że propolis hamuje wzrost bakterii odpornych na antybiotyki, takich jak MRSA, oraz wirusów, jak na przykład wirus opryszczki.

Propolis wspiera układ odpornościowy, zwłaszcza podczas sezonu przeziębień, łagodząc symptomy infekcji w obrębie gardła oraz jamy ustnej. Jest efektywny w leczeniu ran, oparzeń i problemów skórnych, takich jak trądzik, dzięki swojemu działaniu przeciwzapalnemu. W badaniach na zwierzętach propolis pokazał, że chroni wątrobę oraz redukuje stany zapalne w przypadku chorób jelit. Jego właściwości antyseptyczne sprawiają, że cieszy się dużą popularnością w naturalnych środkach na ból gardła oraz infekcje w jamie ustnej.

 

Pyłek pszczeli 

Pyłek pszczeli to kombinacja pyłku z kwiatów, nektaru oraz enzymów produkowanych przez pszczoły, która jest źródłem białek, witamin (B, C, E), minerałów (takich jak magnez i żelazo) oraz przeciwutleniaczy.

Uznany jest za bardzo wartościową żywność, wzmacnia system odpornościowy oraz energię. Badania pokazują, że pyłek pszczeli może zwiększać wytwarzanie przeciwciał, co polepsza działanie systemu immunologicznego. Działa korzystnie na zdrowie serca, obniżając lipidów w organizmie i chroniąc naczynia krwionośne za pomocą polifenoli.

Pomaga również w odbudowie po intensywnym wysiłku, wspiera pracę wątroby i może łagodzić dolegliwości związane z alergiami sezonowymi przy regularnym używaniu. Jego działanie prebiotyczne przyczynia się do polepszenia procesów trawiennych i zdrowia mikroflory jelitowej, co jest kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania jelit.

 

Piśmiennictwo

https://leczsienaturalnie.pl/miod-propoplis-pylek-pszczeli-naturalna-ochrona-przed-przeziebieniem

https://pharmacopola./repozytorium-eliksiri-rozdzial-iii/